QSL

QSL: Direct ONLY. Mail address: OK1RKS, K Hrnčířům 55, 14900 Praha 4, Czech Republic, e-mail: ok1skj/at/gmail/dot/com

úterý 28. března 2017

PIXIE v reálném provozu - MWC

Nejbližší reálná možnost vyzkoušení nově sestavené stavebnice tranceiveru PIXIE byla v příjemném pondělním závodě, kterým je Memoriál OK1WC (MWC) a kterého se OK1SKJ snaží pravidelně účastnit. Závodníci jsou tam příjemní, tolerantní a protože si užívají tuto pondělní večerní hodinku v hojném počtu, je tedy jako stvořený pro úspěšný pokus.
Vše bylo sestaveno a vyzkoušeno v půlhodině před začátkem a již se jen čekalo na start závodu. Chvilkovým zábleskům silného QRM nebyla věnována pozornost, což se několik vteřin před začátkem ukázalo jako chyba. Kolega závodník, jehož stanoviště je poměrně blízko odstartoval na 40m a ačkoliv standardně na pásmu neruší, pro tento super jednoduchý tranceiver byl pohromou. Byla tedy rychle změněna taktika a následoval přesun na 80m s pravidelnou kontrolou, zda nastane okamžik, kdy se problematická stanice přesune na delší dobu na jiné pásmo. To se podařilo v polovině závodu. S PIXIE nebyla žádná provozní zkušenost, ale vzhledem k pevnému vysílacímu kmitočtu bylo nutné jet pouze na výzvu a doufat, že bude možné rozpoznat, že volající stanice odpovídá právě na toto vysílání. Ve sluchátkách je krásný koktejl rozhlasových stanic a mnoha závodníků, nutící instinktivně k zásahu, který by s tím něco udělal.
Po několika výzvách se zdálo, že stanice 9A7R skutečně reaguje na spojení, které bylo navázáno. O jeho výsledku bude jasno až při vyhodnocení na konci týdne, ale z pohledu operátora se vše podařilo.
Po krátkém odskočení na 80m, kdy si levná 9V baterie trochu odpočinula, se provoz opět přesunul zpět na 40m. Druhé spojení začalo opět výzvou, která byla dlouho bez reakce, do okamžiku kdy se ozval EU8F. Z jeho reakcí bylo jasné, že v blízkosti našeho jediného možného vysílacího kmitočtu dával výzvu a předpokládá, že odpovídáme. Protože použil opakovaně značku operátora, bylo jasné, že nejde o omyl a spojení bylo pouze s několika potvrzeními čísel dokončeno, což snad potvrdí vyhodnocovatel závodu.
Závod byl dokončen na 80m, protože boj o obsazený kmitočet 7030kHz byl předem prohraný, ale hlavně protože operátorské QRPP uspokojení bylo již nyní maximální. 
Po závodě byl ještě analyzován provozní dopad našeho snažení z pohledu automatických stanic a uchována vzpomínka na podcenění rušení.


+