QSL

QSL: Direct ONLY. Mail address: OK1RKS, K Hrnčířům 55, 14900 Praha 4, Czech Republic, e-mail: ok1skj/at/gmail/dot/com

pondělí 23. července 2018

Memoriál OK1WC - 10W - první CW pokusy na pásmu operátora Bena a Maxe

Protože eskaluje diskuze ohledně nového závodu určeného i pro mládež, vyzkoušeli jsme, zda jsou kluci schopní se v telegrafním provozu s 10W sami pohybovat, abychom mohli případnou účast potvrdit.
Ukázalo se, že zatím nejsou připraveni pro samostatnou práci v CW. Na začátku vyhledali první silnou stanici, ale vzhledem k rychlosti nebyli schopni její značku rozluštit. U další stanice měli štěstí na dostatečné množství opakovaných výzev a došlo tedy k odhodlání ji zavolat. Kluci měli velké štěstí, že se jednalo o vnímavého operátora, který správně odhadl těkavou mysl na straně OK1RKS a výrazně zpomalil. To bylo štěstí, protože z 21 spojení bylo dost těch, které ani QRS požadavek moc nepřesvědčil, a byli proto schopní pokračovat. To bylo dobře, protože takto veselý závod jsme dlouho nezažili, děti nacpané u rádia, počítače a pastičky sršely dobrou náladou a vtipem.
Rychle přešly na výzvu, protože reagovat na volající stanice, převážně používající pro začátečníky vhodné rychlosti, bylo efektivnější než se snažit dešifrovat značky v rychlém provozu a trpět, když slyšely jak rozdílnou rychlostí odpovídají značkou na výzvu stanice, kterou sami ani pořádně nepřečtou.
Strach z chyby byl veliký a odpoutání se od berličky ve formě počítače, který odvysílá značku napoprvé a správně, dorazilo až ke konci závodu, kdy si troufly na kombinaci pastičky a počítače, což ještě zábavu eskalovalo a tlačenice o to, kdo co bude dělat byla náramná. Protože došlo i na přezdívky volajících, které se neovíjely od značek, ale od přístupu k pomalému spojení, a protože se těší na další kolo závodu, tak je škoda, že jsme to nezkusili již dříve. Asi proto, že chybí kategorie, multi-op a závodní log jsme odeslali jako checklog, což ale při současné výkonnosti  vůbec nevadí a těšíme se na další dobrodružství v oblasti CW. Děkujeme všem.