QSL

QSL: Direct ONLY. Mail address: OK1RKS, K Hrnčířům 55, 14900 Praha 4, Czech Republic, e-mail: ok1skj/at/gmail/dot/com

neděle 5. února 2017

ICOM V80 - nastavení výkonu

V příštím kole FM poháru chceme ušetřit pár kilo nákladu, abychom si v dalších kolech mohli vyrazit více nalehko. Od nové hezké a lehké radiostanice ICOM V80 očekáváme, že by mohla vyhovět v krátkých FM pohárech, ale protože se standardně přihlašujeme do kategorie QRP, je nutné upravit její maximální vysílací výkon na 5W.
Servisní manuál, který je hezky zpracovaný nás jasně navedl na cestu jak danou úpravu realizovat. Než jsme začali cokoliv měnit, změřili jsme její výkon. Opravdu lehce přesahoval 5W, tak jsme mohli začít probírat domácí zásoby, abychom mohli vytvořit JIG CABLE #1. To bylo snadné, protože jsme rychle našli jak 3,5mm jack, tak trimr vhodný pro nastavení 82K Ohmů. Max jej napájel na konektor, Ben nastavil požadovanou hodnotu a následně za pomoci tří rukou komplikovaně drželi stisknutá požadovaná tlačítka pro vstup do servisního menu. Upravili jsme vysílací výkon, uložili, překontrolovali, odpojili vše potřebné a vrhli se do víru ostrých testů.
Nevíme proč, ale ani opakované pokusy o náhodné spojení na převaděči nebo direktních kmitočtech nenesou ovoce a výzvy zůstávají bez odezvy. Je to stejné jako když jsme stanici koupili a nastavovali úroveň mikrofonu a o první spojení bojovali dny. Oporou nám je alespoň kontrolní příjem na vlastním přijímači, ale to není ono, jako když se o své pokusy a výsledky můžeme podělit s nestrannou stanicí, která by nás určitě nasměrovala na zdokonalení našich signálů.