QSL

QSL: Direct ONLY. Mail address: OK1RKS, K Hrnčířům 55, 14900 Praha 4, Czech Republic, e-mail: ok1skj/at/gmail/dot/com

sobota 1. března 2014

2014 ARRL Int. DX Contest SSB - 10m, 5W

Krásný víkend začal asi před týdnem, když jsem vybrali, že začátek března nebude ve znamení 1. subregionálu, ale zúčastníme se ARRL Int. DX Contestu, v jeho SSB části. Minulý rok jsme s vertikálem a 10W udělali několik spojení, tak jsme určitě chtěli něco zajímavějšího. Slunce nám bylo aktivitou nakloněno a tak jsme mohli vybrat 10m jako závodní pásmo a začít pomýšlet na novou anténu. V týdnu jsem prošli web DK7ZB, vysnili jsem si 3el. yagi a tam naše myšlenky ustrnuly. Z letargie nás probudilo až páteční odpoledne, kdy nám v ALFUN sdělili, že mají do 16:00 otevřeno a potřebný materiál na skladě. Skutečnost byla jiná, protože trubku 16x1,5 neměli, ale to nás už nezastavilo. Nakoupili jsme 30x30x2, 12x1 a 10x1 hliník a spěchali po Jižní spojce zpět modelovat, měřit, řezat a vrtat. Ještě večer byla hrubá práce hotová. Ráno nákup spojovacího materiálu, 75ohm koaxu a pokračování v práci. Původní představa, že budeme mít ve 1300 hotovo se nenaplnila, ale zas tak moc jsme nespěchali, tak to nebylo překvapením. Odpoledne kompletace, přizpůsobení, měření na zahradě, balení materiálu a rychlý přesun na vyvýšené místo, tedy kopeček u sjezdu na JM dálnice D1. Stavba šla jako na drátku a vysílání mohlo začít.
Nemáme dostatek zkušeností s 5W, ale to co jsem zažili bylo z říše snů. Propracovat se na zvolené stanice nebyl nijak velký problém a častěji jsme se setkali s dotazem, zda máme 500W než že by protistanice chtěly opakovat značku. Prostě krásný zážitek v krásném počasí. Chybou bylo určitě to, že jsme pozdě postavili anténu a tedy i pozdě vyrazili. Předpověď na neděli byla však obdobná a tak cesta s kopce nebyla nijak smutná. A opravdu i neděle, byla nádherná. Přes noc jsem dobili baterie a na kopec dorazili tak, akorát včas. Znovu to samé, příjemné vysílání, krásná spojení, zkušenosti, odpočinek.
Nevíme, zda podmínky ještě nějakou dobu vydrží, ale zkusíme novou anténu na 10m ještě letos využít, ale každopádně si zatím na tento sluneční cyklus nemůžeme stěžovat. Všech 40 zón v předminulém CQ WW a teď taková radost s pouhými 5W. Rozhodně se těšíme na další zážitky.