QSL

QSL: Direct ONLY. Mail address: OK1RKS, K Hrnčířům 55, 14900 Praha 4, Czech Republic, e-mail: ok1skj/at/gmail/dot/com

neděle 10. listopadu 2013

OK-OM DX CONTEST 2013 - APC

Nešťastnou shodou okolností, způsobenou zdravotními potížemi, se původní plán na sobotní odpoledne v APC změnilo tak, že to vypadalo na zrušení naší účasti v letošním OK-OM DX Contestu.
Analýzou obsazených okresních znaků jsme již předloni rozhodli aktivovat okresy APA a APC. Minulý rok jsem tedy realizovali krátkou výpravu do APA a letos jsem se připravovali na APC. A protože nám stále připadalo, že máme na vše dost času, nevybudovali jsem ani nový anténní systém, ani včas nenavštívili potencionální místa vhodná k vysílání. Až v pátek před závodem OK1SKJ projel a prošel žižkovský hřeben s cílem, že vytipuje vhodná místa pro vysílání. Sobota pak vypadala jako sice naplněný den, kdy budeme vysílat v FM Poháru a navečer se přesunem do APC a vyzkoušíme podvečerní podmínky přes oceán. Urgentní zdravotní komplikace s následnou hospitalizací znemožnila další pokračování sobotního programu a tak zbyla pouze vidina nedělního závěru závodu.
V neděli jsem cca 2,5 hodiny před koncem závodu sbalili rádio, torzo antény na 10 a 15m, počítač, nářadí a vyrazili na předpokládané vhodné místo. Anténu na 15m jsem smontovali rychle, měření potvrdilo standardní parametry, koaxiál, který jsme vezli vyšel na metr přesně k autu, a tak nic nebránilo najít volný kmitočet a dát výzvu. Problémy s napájením a nastavením rádia a programu se tedy řešily v průběhu závodu, což nebylo dobré, ale času nebylo nazbyt, tak musely protistanice trochu bojovat, aby se na nás dovolaly.
Konec závodu přesně korespondoval s výdrží baterie nenabitého notebooku a tak jsme za zatím docela příjemného mrholení ukončili závod, vyplnuli vše potřebné, udělali památeční fotku, demontovali anténu a uháněli do nemocnice, kde čekala čerstvě propuštěná část naší skupiny na převoz domů.
Náramně jsem si tento závod užili, ale zatím pořád chybí dostatečná znalost morseovky u mladých operátorů. Snad tedy příště z nějakého jiného, pro cizinu snad zajímavého, okresního znaku.